Targi Chłopskie - Smaki Ziemniaka 2019

Targi Chłopskie -  Smaki ziemniaka



Jesienne warsztaty i pokazy, pieczenie ziemniaków w ognisku, występy ludowych zespołów oraz gry i zabawy. To wszystko w kupieckiej atmosferze dawnych lat. 6 października w Skansenie w Olsztynku po raz kolejny odbyły się Targi Chłopskie. Tym razem tematem przewodnim były Smaki Ziemniaka. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Pan Gustaw Marek Brzezin.

Ziemniak, to powszechnie dziś uprawiana roślina o nazwie Solanum tuberosum. Inne nazwy tego warzywa  to kartofel, pyrka, arciak,  arczok, harcak, jarczok, karczoch, bałabaj, bamber, bandz, bulwa. Podczas wydarzenia zaprezentowane zostały ziemniaki mniej i bardziej znane. W jednej z chałup można było obejrzeć ekspozycję wiejskiego jadła. Na warsztatach pokazaliśmy jak wykonać jesienne kompozycje oraz wspólnie projektowaliśmy jesienną biżuterię. Nie zabrakło prezentacji przygotowanych przez Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie na temat ochrony roślin. Na scenie wystąpiły zespoły ludowe: „Perła Warmii” oraz „Węgojska Strużka”. Z najmłodszymi tworzyliśmy stemple z ziemniaków, a także jesienne łobuziaki – lalki na patyku. Pani Hanna Banasiak urzekła dzieci swoimi „Ziemniaczanymi wariacjami”, czyli grami i zabawami. Zespół Szkolno-Przedszkolny z Waplewa zaprezentował inscenizację teatralną znanych wierszy: Rzepka oraz Na straganie. Chętni mogli sprawdzić swoich sił w ręcznym kopaniu ziemniaków. Tradycyjnie można było również skosztować  pieczonych ziemniaków z ogniska.
Swoje umiejętności zaprezentował kowal w ramach pokazu Motyka, gracka, haczka, kopaczka. Ponadto odbyły się także pokazy werkowania koni, strzyżenia owiec oraz pokazy garncarskie. Wszystkiemu towarzyszył, cieszący się ogromną popularnością, kiermasz rękodzieła i kulinariów.

Dawniej targi typowo chłopskie opierały się przede wszystkim na wymianie handlowej pomiędzy mieszkańcami wsi. Czasy się zmieniły i zmienił się również klimat targów. Podczas Targów Chłopskich w Olsztynku, udział w kiermaszu rzemiosła i regionalnych kulinariów, zgłosiło ponad 70 wystawców. Na straganach nie zabrakło pieczywa, wędlin, ryb, serów, przetworów, miodów oraz słodyczy, a także znanych potraw z ziemniaków.

Otwiera zewnętrzny odsyłacz w nowym oknieDziękujemy za obecność i zapraszamy to obejrzenia fotorelacji!

 

 

 

powrót