Przepis na pierniczki

Odpowiadając na prośby uczestników warsztatów bożonarodzeniowych w naszym skansenie poniżej zamieszczamy przepis na pierniki.

 

Potrzebne będą następujące składniki:

50 dag mąki,

20 dag cukru pudru,

20 dag miodu,

12 dag masła lub margaryny,

1 jajko,

1 dag sody oczyszczonej,

2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika.

 

Jak zrobić?

Wymieszaj mąkę z sodą, zrób wgłębienie na środku "mącznej górki" i wlej miód. Następnie dodaj przyprawy korzenne, cukier, masło i jajko.

Zagnieć ciasto i wyrabiaj aż będzie gładkie. Rozwałkuj ciasto - nie za cienko i wykrawaj dowolne kształty.

Pierniczki wykładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka powinny się piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut. Uważaj, aby nie zarumieniły się zbyt mocno!

Należy pamiętać, żeby przez jedzeniem zostawić je na 2 dni odkryte w miseczce, aby wchłonęły wilgoć z powietrza.

Pierniczki powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

powrót